Het vernieuwde NOS-journaal

Door Dennis Hoogeveen op 29 mei 2012 in Blog
w0
k 0

Sinds zondag is het NOS-journaal volledig omgegooid. Het is misschien wat frisser, jonger en losser, maar van mij had het niet gehoeven. Die arme Rob Trip mag zijn stoel niet meer gebruiken.

Opvallend is dat het nieuws ’s avonds niet meer zittend wordt gepresenteerd, maar staand. Of liever: lopend. Vroeger mocht Rob het journaal nog achter zijn bureau presenteren. Dat was fijn; een degelijke man in een strak pak achter een bureautje. Vanaf nu loopt hij heen en weer en probeert me ondertussen iets bij te brengen over de economische crisis.

Het oude vertrouwde journaal lijkt nu meer op een nieuwsshow dan op een serieus achtuurjournaal. Waar Rob vroeger op een boeiende en gepaste wijze vertelde hoe het er in Syrië aan toe ging, slingert hij nu aan een liaan van links naar rechts door het beeld en gilt ondertussen hoeveel doden er in Syrië zijn gevallen. Het Tarzan-achtige tromgeroffel op de achtergrond van de intro maakt het plaatje van een nieuwsjungle compleet.

Het enorme scherm op de achtergrond is bedoeld om meer sfeer te geven tijdens de uitzending. Gaat een nieuwsitem over de woestijn? Dan is er over de gehele breedte van de studio een afbeelding van een woestijn te zien. Ondertussen draaien er allerlei logo’s en andere beweeglijke elementen om Rob heen. Het leidt me af.

De weerman mag het ook helemaal anders gaan doen. Eerst vertelde hij me precies wat voor weer het ging worden, met een duidelijk landkaartje, hier en daar een animatie van de overtrekkende buien en het vertrouwde draadloze knopje in z’n hand waarmee hij de de dia’s doorklikte. Nu staat hij voor een immens touchscreen waar hij met allerlei handbewegingen en heel veel geanimeerde effecten mij probeert te vertellen dat het morgen geen rokjesdag wordt. Het lukt hem niet meer. Ik word door de animaties zo afgeleid dat ik aan het eind van het weerbericht niet meer weet hoeveel graden het morgen wordt.

Daarnaast is er gekozen voor ander taalgebruik. De NOS wordt wat losser en jonger. Tegenwoordig vertelt de beste meneer Rob Trip bij de intro op een ‘spontane’ manier waar het journaal over gaat terwijl hij met z’n benen wijd in de camera staat te gluren. Hij moet zelf ook nog even wennen aan deze manier van presenteren. Zo staat hij nog altijd met een pakket roze A4-papiertjes in zijn hand te friemelen, niet wetend waar hij die moet laten, terwijl hij het hele journaal voorleest vanaf de autocue.

Eenmaal aangekomen bij de nieuwsberichten probeert Rob de boel wat luchtiger te brengen. Maar dat wil ik helemaal niet. Voor luchtig shownieuws kijk ik wel naar RTL Nieuws of Hart van Nederland. Het mag bij de NOS best wat serieus allemaal. De jongeren kijken wel naar generalisatiejournalistiek als Pownews, zit daar maar niet over in.

Ik zou onze Rob heel graag willen vragen wat hij nou zelf vindt van het “nieuwe” journaal. Van mij hoeft het allemaal niet. We verliezen steeds meer inhoud aan onnodige effecten en glimmende decors. Geef mij maar de NOS zoals deze eerst was. Meer inhoud, minder entertainment.

En geef die Rob alsjeblieft weer een stoel. Zijn houding is soms zo ongemakkelijk dat je bijna twijfelt of er überhaupt wel eens geoefend is met het nieuwe decor.

Dat was het wel voor nu. Nu allemaal weer terugzappen naar MTV.

0 Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *