Verkiezingsdebat 2012

Door Dennis Hoogeveen op 23 augustus 2012 in Blog
w0
k 0

Gisteravond was daar weer het verkiezingsdebat. Waarschijnlijk heb je het niet gezien, en daarom hier een beknopte samenvatting van alles wat je moet weten. Heb je het wel gezien? Hier lees je wat jij niet zag maar ik wel.

Het programma begon met de vraag wat de rest er van vond dat Rutte er niet was. Het was nogal flauw hoe de NOS-presentatoren het antwoord in de mond van de politici legden. “Wat vervelend dat hij hier niet is hè, nu kunt u ‘m ook niets vragen”, waarop de rest natuurlijk graag een bevestigend antwoord gaf. Rutte was trouwens niet de enige afwezige, Wilders was nog op vakantie en Roemer was bang voor een “media-overkill”. Dat laatste lijkt meer op een flauwe smoes dan een serieuze reden.

Het was een verkiezingscampagne die vooral informeel en hip had moeten zijn. Iedere lijsttrekker mocht wat over zichzelf vertellen en vakantiefoto’s insturen. De NOS kondigde de foto van Diederik Samsom aan alsof we een schokkende naaktfoto gingen zien, maar het was niet meer dan een hangmat met Samsom erin. Gelukkig maar.

Alle lijsttrekkers spraken in dit debat vooral over geld, bezuinigingen en de crisis. Marianne Thieme daarentegen dacht dat het centrale onderwerp met dieren te maken had en begon plotseling heel wazig te praten over de grenzen van de aarde. Ook beweerde ze dat het tijd is om in te zien dat er geen economische groei mogelijk is, omdat de aarde dit ecologisch niet aankan. Of zoiets. Gelukkig is ze van de Partij van de Dieren en neemt niemand haar serieus.

Hero Brinkman stond nu tussen de kleine partijen zijn woordje te doen over het Democratisch Politiek Keerpunt. Wat opviel was de dikke man met een snor die vlak achter Hero stond en na elke drie woorden hevig knikte. De ex-pvv’er vindt dat er een onstlagverbod van 2 jaar moet komen. Dat wil zeggen: 2 jaar lang mag er niemand ontslagen worden. Klinkt misschien leuk voor werklozen, maar als we dan toch bezig zijn kunnen we misschien net zo goed een ‘verliesverbod’ instellen: de staat mag niet meer uitgeven dan binnenkomt. Dat ontslagverbod doet volgens mij meer kwaad dan goed. De dikke man met de snor dacht daar kennelijk anders over en joelde als een malle.

Het gepeste jochie van de klas was gisteravond Kees van de SGP. Hij was op vakantie geweest naar een land waarvan de presentator vond dat het misschien wel in strijd was met zijn geloofsovertuiging. Daarna vroeg dezelfde man ter controle of hij daar wel een kerk had bezocht. Kees bleef er kalm bij. Die arme man.

Tot slot was daar ook nog Jolande Sap die een onomstootbaar argument leverde om op haar te stemmen: “D66 en SP hebben het alleen maar over het verbreden van wegen, ik wil tenminste bezuinigen op de zorg”. Dit argument werd bekrachtigd met een harde ROFL van Brinkman die het complete onzin noemde.

Verder was het allemaal erg gezellig. Ik ga stemmen op… wacht, ik kan nog helemaal niet stemmen.

Nog meer vreemde dingen opgemerkt op het verkiezingsdebat van gisteravond? (Als je überhaupt al gekeken hebt). Waarom zou bijvoorbeeld Rutte toch niet gekomen zijn en waarom gebruikt Roemer die lullige smoes van media-overkill?

0 Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *