De Elfstedentocht die er toch niet komt

Door Dennis Hoogeveen op 17 januari 2013 in Blog
w0
k 0

Vandaag bij de NOS: “het is nog te vroeg om te praten over een Elfstedentocht”. En toch doen ze het. Inclusief diepte-interviews met zogenaamde ijsexperts (met als enige inhoud “Is het ijs goed?” – “Nee, nog niet”), en schaatsverslaafde Friezen. Het E-woord valt nog niet zo vaak, maar ondertussen weet iedereen waar het over gaat.

Ik weet precies hoe het de komende tijd gaat worden. Afhankelijk van wat het weer gaat doen, wakkert de Elfstedenkoorts op deze manier aan:

De suggestieve fase
Daar zitten we momenteel in. De eerste slootjes vriezen dicht en de eerste kunstmatige ijsbanen worden aangelegd. Niemand wil het over de Elfstedentocht hebben (wat zeg nou zelf: die gaat uiteindelijk toch nooit door), en toch doen alle Friezen het, maar zonder het grote E-woord zelf te gebruiken. Zwaar irritante fase.

De geruchtenfase
Als het dan een tijdje goed gevroren heeft en de sneeuw via illegale helikopteracties van het ijs geblazen is, beginnen de geruchten. Op school, het werk, televisie en internet. Nog niet heel duidelijk, maar het begint een beetje te leven. Het is dan meestal ook de tijd dat Unox z’n oubollige rookworstreclames op televisie uitzendt. Die ben ik misschien wel eerder zat dan het hele Elfstedentocht-gedoe.

De verlangfase
Hier begint het tricky te worden. Als op het achtuurjournaal letterlijk wordt gevraagd of er dit jaar een Elfstedentocht komt, dan weet je dat je niet meer terug kan. Het journaal heeft erover gesproken en vanaf dat moment verlangt iedereen naar een tocht. Dubieuze Friese schaatsorganisaties worden vereerd en mogen 24/7 het woord voeren. Er is geen enkele schuilplaats meer: iedereen gaat het over de Elfstedentocht hebben.

De vastgevroren fase
Paniek op de redactie van het weerbericht. Er moet verteld gaan worden dat de temperatuur omhoog vliegt. Maar toch. Ze blijven erin geloven. Een ultra-superberoemde schaatser heeft al commentaar gegeven en dat wakkert de boel alleen maar meer aan. De Elfstedentocht zou namelijk bij Nederland horen en “wat zou het prachtig zijn als we het eindelijk weer kunnen voortzetten”. Die ga je vaak horen.

Elfstedenkoorts
Wel of niet een tocht? Paniek overal. Geen enkele rust meer in Nederland. De optie dat de tocht niet doorgaat bestaat eigenlijk niet meer; hij MOET en ZAL doorgaan. Friese fanatiekelingen halen allerlei trucjes uit om de tocht alsnog door te laten gaan. De NOS zet een camera op het ijs die 24/7 te volgen is. Mensen kopen schaatsen en Sven Kramer bedenkt vast welke baan hij moet nemen.

Helaas… toch niet
Na alle commotie bleek toch dat het ijs nét niet goed genoeg is. Jammer. Geen Elfstedentocht dit jaar. De Friezen huilen, de Randstad Twittert. De vlaggen hangen halfstok. En dan maar roepen dat we het “volgend jaar misschien wel redden”.

Mooi niet. Die tocht komt voorlopig niet meer.

Ik hoef geen Elfstedentocht. Het kan me geen rookworst schelen.

0 Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *