Ondertussen op internet: Refoweb

Door Dennis Hoogeveen op 12 februari 2013 in Blog
w6
k 0

Het internet biedt een uitkomst voor iedereen. Er is altijd wel een website die aansluit bij jouw cultuur, afkomst, muzieksmaak, hobby of andere interesse. In de rubriek Ondertussen Op Internet ga ik op zoek naar de uithoeken van het wereldwijde web. Met vandaag: de verhalen van Refoweb.

Refoweb richt zich, zoals de naam het al zegt, voornamelijk op de internetgebruikende refo’s. Er zijn verschillende opvattingen over de term “refo”, maar het is duidelijk dat dit niet de meest vrijzinnige christelijke stroming betreft. De website omschrijft zichzelf als volgt: “RefoWeb richt zich op jongeren uit de hele breedte van de gereformeerde gezindte en andere bijbelgetrouwe christenen en heeft als doelstelling het bieden van verantwoorde ontspanning en inspanning op het internet.”

Kort samengevat: Refoweb biedt verantwoorde ontspanning voor christelijke mensen.

De website bestaat uit de onderdelen nieuws, dwars, profielen, forum, en vragen. Met de vier eerstgenoemde rubrieken is er niets mis. Respectievelijk gaan deze rubrieken over kerknieuws, opinieberichten, persoonlijke profielen en een forum voor de gezellige refo’s onder ons.

Tot zover het normale gedeelte.

De rubriek vragen is op z’n zachtst gezegd een beetje vreemd. In deze rubriek stellen refo’s vragen die vervolgens beantwoord worden door specialisten (lees: dominees en gereformeerde huisartsen) die aangesloten zijn bij Refoweb. De vragen zijn zeer uiteenlopend. Zo kom je vragen tegen als “Mag ik werken op zondag?” en “Hoe praat ik met mijn vriend(in) over God?”. Maar ook vragen als “Wat is dat witte puistje bij mijn tepel?” en “Is het goed dat mijn man mijn kinderen slaat?”.

In eerste instantie lijkt Refoweb een advieswebsite zoals deze er ook zijn voor vragen over bijvoorbeeld gezondheid, wetenschap en algemene onderwerpen. Feitelijk gezien is dit ook waar, maar het verschil zit het ‘m in de identiteit van de website en de antwoorden die daaraan gebonden zijn.

Hoewel Refoweb mij geenszins lastigvalt en ik het prima vind dat zij een bepaalde mening uitdragen, vind ik het zeer vermakelijk om de de website door te spitten om eens uitgebreid de vragenrubriek door te lezen. Het is absoluut lachwekkend om te lezen dat er de meest vreemde vragen gesteld worden aan christelijke specialisten (wat de indruk geeft dat sommige refo’s hun eigen huisarts niet eens vertrouwen), maar nog meer om de soms krankzinnige antwoorden die de deskundigen geven.

Daarnaast is het opmerkelijk dat Refoweb een soort censuur hanteert. Er is weliswaar een mogelijkheid om onder iedere vraag en antwoord een reactie te plaatsen, maar daar staat wel een voorwaarde tegenover: Reageren op een antwoord is mogelijk mits de reactie niet in strijd is met het antwoord van de deskundige. Het staat er echt. De reden hiervoor zou zijn dat vraagstellers geen baat zouden hebben bij tegenstrijdige antwoorden (stel je voor dat je verder kijkt dan je neus lang is), en het zou ongepast zijn om een deskundige tegen te spreken als hij/zij er vrije tijd in steekt. Het zal wel.

Hoe dan ook, om je een idee te geven van de vragen en antwoorden op Refoweb heb ik er een aantal bijzondere uitgepikt. Zie hieronder.

Update: de antwoorden die hieronder vermeld staan zijn natuurlijk niet zoals ze letterlijk op refoweb staan beschreven. Ik heb geprobeerd het antwoord samen te vatten in zo min mogelijk woorden. Om het volledige antwoord van Refoweb te lezen (en dat raad ik je aan), kun je klikken op de link die er boven staat. Baseer je dus niet volledig op mijn samenvatting, dan krijg je een verkeerd beeld.

Is het verantwoord dat mijn nichtje (7) de Donald Duck leest?
Antwoord: nee.

Ik ben juf in groep 8 en een leerling is verliefd op mij. Ik word er onzeker van. Wat nu?
Antwoord: gaat vanzelf weer over.

MIjn vriendin doucht samen met haar familie, wat nu?
Antwoord: dwing haar nu (nog) niet te stoppen met gewoontes waarmee ze is grootgebracht.

Mijn dochter luistert naar dubstep, is dat verantwoord?
Antwoord: nee, probeer als alternatief panfluit met orgel voor te stellen.

Is een bezoek aan Eurodisney bijbels?
Antwoord: nee (opmerking: de deskundige wist niet wat Eurodisney precies was en heeft het opgezocht op internet).

Ik ben een meisje van 18 en heb een vriendje van 14. Is dat normaal?
Antwoord: een goede band hebben is niet hetzelfde als verkering hebben.

Naast de bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer vreemde vragen en antwoorden te vinden op Refoweb. Voor de geïnteresseerden: je vindt ze hier.

Het bijzondere van Refoweb is dat alle vraagstellers hun hoop en vertrouwen vestigen op de website. Persoonlijk vind ik het toch wat vreemd dat je advies nodig hebt van een dominee over medische zaken als stinkende urine of blaren tussen de tenen als je net zo goed naar je huisarts kunt gaan. Dat geldt trouwens voor alles. Waarom vraag je aan een dominee of iets wel of niet mag en vorm je niet een eigen mening?

Er moet gezegd worden dat er ook heus wel “normale” vragen en antwoorden te vinden zijn, en Refoweb heeft ongetwijfeld veel mensen geholpen met hun vraag. Maar voor buitenstaanders zal het wellicht overkomen als een kortzichtige website die meningen opdringt. Bedenk op dat moment wel dat de vraagstellers en bezoekers meestal van tevoren al dezelfde gedachten hadden als de deskundigen.

Hoe dan ook, grappig is het wel.

Overigens: Refoweb is (in tegenstelling tot de website van het RD) op zondag gewoon bereikbaar, mag dat wel?

6 Reacties

 1. Arne Speelman 12 februari 2013 Reply

  Dennis Hoogeveen die laatste zat

 2. Jerre van den Berg 12 februari 2013 Reply

  Wat een ongelofelijk stigmatiserend en eenzijdig beeld schep je hier. Ik heb niets met het geloof en refo's en de hele mikmak maar je 'samenvattingen' van de vragen en antwoorden zijn extreem zwak en eenzijdig. Ik weet niet zo goed wat je hiermee wil bereiken. Niemand heeft daar wat aan. Ik had geen ruk te doen dus ben maar is gaan lezen, maar ik ben er niet over uit of jij niet kan lezen of dat jij bewust het antwoord van de 'deskundigen' zodanig eenvoudig en plompverloren neerzet.

  Nogmaals, refo's en christenen en de hele mikmak interesseren me niet, maar juist jij als 'Christen' zou moeten weten dat het op deze manier neerzetten op z'n zachtst gezegd laf is.

 3. Dennis Hoogeveen 12 februari 2013 Reply

  Bedankt voor je kritische reactie Jerre!

  Als je het hebt over de antwoorden die ik heb samengevat, dan heb je absoluut gelijk. Het was de bedoeling om het antwoord zo samen te vatten dat je benieuwd raakt naar de beweegredenen van de deskundige en vervolgens de vraag op refoweb leest. In jouw geval is dat dus gelukt ;). Dat neemt natuurlijk niet weg dat het inderdaad stigmatiserend overkomt, en om die reden heb ik besloten om er bij te vermelden dat je aan mijn antwoord alleen niet zoveel hebt en eigenlijk het artikel op refoweb moet lezen.

  Hoe dan ook, bedankt voor je reactie, anders was het met niet eens op deze manier opgevallen ;).

 4. Bram Jonathan 13 februari 2013 Reply

  Refoweb. Mijn wekelijkse plek van vermaak. Overigens heb ik vaak het idee dat er trolls actief zijn. Sommige vragen zijn zó bizar idioot of belachelijk dat ik echt hoop dat het een geintje is.

 5. Timon Kuik 13 februari 2013 Reply

  Ja geniaal! Geenstijl heeft ook wel eens gezegd dat ze trollen daar..

 6. Jerre van den Berg 13 februari 2013 Reply

  Allereerst excuses als ik extreem scherp overkwam. Soms laat je je wat meedragen in je eigen reactie (in mijn geval dus).

  Voorderest vind ik de manier waarop je dit oppakt ontzettend volwassen en creatief.
  Daarbij komt dat ik je blogs met plezier lees, en ik zeker vind dat je talent voor het schrijven hebt. Ik houd stiekem zelf wel van 'refo-bashen' maar ik dacht, deze jongen wil ook wel serieus genomen worden, dus ik attendeer hem hier even op.
  En ja, het werkte bij mij :P!

  Ik zie graag weer nieuwe blogs van je verschijnen, ik knabbel menig popcorntje erbij weg!

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *