Omringd door Bijbels [column schoolkrant]

Door Dennis Hoogeveen op 8 april 2013 in Blog
w0
k 0

De volgende column is geschreven voor ’t Spuigat, de schoolkrant van het Ichthus College uit Veenendaal, en gaat over het vak TOVO, cultuurverschillen en fatsoensnormen.

In havo-5 van het Ichthus is dit jaar voor het eerst het vak TOVO gegeven. Het vak is vooral bedoeld om de examenleerlingen voor te bereiden op het leven na het Ichthus College. De afdelingsleider vertelde dat sommige (oud-)leerlingen daar moeite mee hadden. Hij nam zelfs het woord “cultuurshock” in de mond. Het Ichthus is immers een veilige, christelijke omgeving, terwijl veel hbo-instellingen geen christelijke identiteit hebben. Het idee achter TOVO is dus zo gek nog niet, dacht ik.

Afgelopen 7 maart was de jaarlijkse studievoorlichting voor havo-4. Tijdens die middag komen ieder jaar leerlingen uit alle scholen van de omgeving naar het Ichthus om voorlichting te krijgen over studies die hen interesseren. De school ziet er dan heel anders uit dan op een doordeweekse dag: hier en daar een hoofddoek, meer verschillen in afkomst en kledingstijlen en verschillende opvattingen over het leven.

Tijdens die middag is mijn mening over TOVO totaal veranderd.

Om je uit te leggen waarom: een zoektocht naar #ichtus (inclusief spelfout) op Twitter leverde een aantal interessante berichten op. Als enige voorbeeld noem ik een meisje van het Rembrandt College. Ze twitterde: “omringd door bijbels #ichtus #studievoorlichting”.

Daarnaast hebben veel gastleerlingen met verbazing en verafschuwing onze leefregels gelezen, Bijbels opengeslagen en met een lach de school bespot.

En alsof dat nog niet genoeg was is onze school op sociale media compleet afgebrand door mensen die zelf altijd pleiten voor “respect”.

Toen wist ik het zeker: wij zijn niet de enige die TOVO nodig hebben. Niet alleen leerlingen van het Ichthus College zijn vatbaar voor een cultuurshock. Het Rembrandt College, CLV en Marnix College zijn dat evenmin. Als iemand wordt geplaatst in een cultuur die verschilt met zijn eigen cultuur, dan krijg je dit soort situaties altijd.

Mijn voorstel: verander TOVO in een vak dat staat voor wederzijds respect en maak het een verplicht vak voor iedere school.

Dan komen we nog ergens.

0 Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *