De vreemdste clubnamen uit Nederland

Door Dennis Hoogeveen op 24 juni 2013 in Blog
w2
k 0

Nederland telt zo’n 28.000 sportverenigingen die allemaal (althans, daar ga ik vanuit) een naam hebben. Het zou natuurlijk lastig zijn als je clubs uit elkaar moest houden zonder dat ze een naam hadden. Tussen die duizenden clubnamen zitten naast de nodige clich├ęs ook wat opmerkelijke, vreemde, lelijke en soms zelfs dubieuze namen. Ik zocht de vreemdste clubnamen voor je op.

Waarom heet een club zoals hij heet? Met mijn (iets te) rijke fantasie krijg ik soms de neiging om bij onbekende clubnamen te verzinnen wat de betekenis of achterliggende gedachte ervan zou kunnen zijn. Dat is inderdaad een beetje vreemd ja. Hoe dan ook, sommige namen zijn van zichzelf al erg vreemd.

Er zijn verschillende soorten clubnamen in de omloop. Soms wordt er gekozen voor een naam die te linken is aan de geschiedenis van de club (DOVO – Door Onze Vrienden Opgericht), andere clubs krijgen gewoon de naam van het dorp waarin de vereniging is gevestigd (v.v. Veenendaal) en anders wordt het lievelingsdier van de oprichter gekozen als naam en logo van de club (v.v. Panter – vraag me niet waarom).

Daarnaast heb je nog de uitzonderlijke namen die uit de duim gezogen zijn, nergens op slaan, niet lekker lopen of impliceren dat er alleen maar een bepaald volk te vinden is (FC Buitenboys, kom er maar in!).

In die laatste categorie vallen ook de volgende clubnamen. Doe ermee wat je wilt, maar houd vooral in je achterhoofd dat je nooit – maar dan ook nooit – lid moet worden van een vereniging die zo’n belachelijke naam draagt.

Homosportvereniging VLERK (Vlechten Los En Rennen Kreng).
VLERK is een vereniging voor homoseksuele volleyballers, maar is naar eigen zeggen “straight friendly” en vooral “heel gezellig”. Dat laatste was natuurlijk al aan de naam te zien. Het is denk ik niet nodig om uit te leggen waar deze naam voor staat, hoewel ik me afvraag of er geen leden zijn die zich schamen voor deze ongebruikelijke afkorting. Nog vreemder is misschien de naam van de mascotte: “Faggie”. Ik ga daar dan ook verder niet op in. Verder meldt de website van VLERK dat het logo (een kruising tussen een vos en eekhoorn) de leden symboliseert: “een vos is niet de sterkste maar wint toch nog, en een eekhoorn is altijd op zoek naar eikels” – ja, het staat er echt. Daarnaast is het misschien fijn om te weten dat VLERK samen met Nat Utrecht, Gay Squash en Pink Condition een serieus roze sportaanbod biedt aan Utrecht en omgeving. Voor een sfeerimpressie kun je het beste even de teamfoto bekijken.

Korfbalvereniging HEBBES (Haal Een Bal Beweeg En Schiet).
Zeg nou zelf – er zijn weinig namen zo suf en zoetsappig als deze. Het voelt zelfs een beetje vies als je het hardop uitspreekt. De naam roept beelden op van een oud korfbalveld waar vrouwen met rokken tot over hun enkels een bal door een rieten mand proberen te gooien en heel hard “hebbes!” gillen als ze de bal in hun handen hebben. Ik vond het dan ook vreemd toen ik ontdekte dat het een studentenvereniging was. Het toch al zo slechte korfbalimago (dat trouwens onterecht is – maar dat is een ander verhaal) wordt er met dit soort namen niet veel beter op.

Voetbalvereniging Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda (fusie tussen twee voetbalclubs. Later NAC Breda)
Het is denk ik wel duidelijk dat deze naam gewoon te lang was. NAC Breda klinkt al een stuk beter dan het origineel. De club won er trouwens nog een titel mee: “de een-na-langste clubnaam ooit”. Hier had een flauwe grap kunnen staan over “tenminste toch nog een titel” en zo. Maar ik ben volwassen genoeg om hem achterwege te laten.

Alle clubnamen die vernoemd zijn naar het koningshuis.
Het zijn er een hoop. Waarom zou je een club zo graag willen vernoemen naar een prins(es) of koning(in)? Deze kon ik vinden, maar het zijn er waarschijnlijk nog veel meer:

Prins Hendrik (PH)
Prinses Wilhelmina (PW)
Prins Bernhard
Beatrix
Juliana’31
Juliana’32
Wilhelmina
Willem II
Oranje Nassau (Almelo)
Oranje Nassau (Groningen)
Oranje Nassau Sneek

Sportvereniging Rust Roest.
Ik ben deze club al meerdere keren tegengekomen, maar de betekenis van hun naam heb ik nog altijd niet weten te achterhalen. Rust Roest lijkt eerder op een betrekking van de woorden “rust zacht” en “oud roest”, maar veel verroeste bejaarden heb ik daar niet gezien. Hoe dan ook, het klinkt niet echt sterk als je uitkomt voor een verroeste club die tot overmaat van ramp ook nog eens een oranje (roest)kleur als logo heeft. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar het kan haast niet anders dan dat er voorheen een historisch gebouw stond dat dezelfde naam heeft gedragen. Of zoiets.

Nog meer vreemde namen tegengekomen? De lijst is nog lang niet compleet dus geef het door!

2 Reacties

  1. 't Overschotje… ook apart

  2. Margot Dede 24 juni 2013 Reply

    Haha daar heb ik nog tegen gespeeld Ingrid. Waren idd aparte mensen, hihi!

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *