‘Helemaal aan’

Door Dennis Hoogeveen op 23 september 2013 in Blog
w8
k 0

Als journalistiekstudent en blogger moet je natuurlijk een scherpe neus voor taal hebben. Kort gezegd betekent zo’n neus dat je alles en iedereen verbetert, zinnen op nu.nl kritisch leest en dat je nieuwe gezegden en uitspraken direct herkent. Wat betreft dat laatste heb ik iets nieuws ontdekt: de nieuwe betekenis van ‘helemaal aan’.

Een kleine maand geleden liep ik tijdens het introductiekamp van de opleiding in mijn onderbroek door de Baarnse bossen. Een meterslange kledingslinger kronkelde door het zand en was lang genoeg om het record van die dag te zetten. 27 punten had klas D02 daarmee binnengesleept. Op de achtergrond bonkte “Wij zijn A M A” door de speakers, het verschrikkelijke nummer dat al het hele kamp lang gedraaid werd. Tot zover niets aan de hand.

Ik herinner mij de euforie van mijn klas over het nieuwe record en de mogelijkheden die ons daarmee gegund waren; nog maar even en we zouden de hoofdprijs (een champagnedouche op het bootfeest) in ontvangst kunnen nemen! Het moet ongeveer dat moment zijn geweest toen ik iemand schuin achter mij zijn mening over het op gedraaide nummer hoorde zeggen. “Dit lied is echt zo aan hรจ”, sprak hij tegen de jongen naast zich. “Ja sowieso. Helemaal aan!”, vond ook hij.

Het gillende groepje dat mijn klas moest voorstellen was ik plotseling vergeten, de achtergrondmuziek hoorde ik even niet meer en dat ik in mijn onderbroek stond in een zanderig bos deed me niets. Helemaal aan, dacht ik. Dit liedje is dus… aan?

Ik ken de uitdrukking dat iets aan is alleen in de vorm zoals ik die op de basisschool gebruikte: “Het is tussen Jan en Marietje aan”. Verder gebruik ik de uitdrukking alleen als de televisie onnodig aan staat of als er iemand aan mijn hoofd zeurt. Het gebeurt een enkele keer dat het woord voor een ander doel gebruikt wordt, maar nog nooit eerder hoorde ik van muziek die aan is.

Hoewel ik de komische boeken van cabaretier Paulien Cornelisse gelezen heb over taalontwikkeling en de vreemde dagelijkse situaties die daar uit voortkomen, kan ik mij niet herinneren dat daar ooit deze vorm van aanprijzen in heb zien staan. Ook tijdens de sessies die ze samen met Arjen Lubach bij De Wereld Draait Door houdt over vreemde taalzaken, hebben ze nog nooit over helemaal aan gesproken.

Je begrijpt dat het analyseren en doorgronden van zo’n nieuwe uitspraak enige tijd nodig heeft. Vooral als er nog nooit over geschreven is. Zo heb ik de afgelopen weken sociale media en de lokale spreektaal in de gaten gehouden om wellicht een glimp op te vangen van het nieuwe fenomeen, en ik had geluk. Om je een idee te geven van het dagelijkse gebruik van de uitdrukking zocht ik een volledig willekeurige tweet van een volledig (onbekend) willekeurig persoon op.

Hier zegt @Verkajee dus tegen @rickkschulte en @OlifantenFokker (?) dat de borrel met hen helemaal aan is. Je zou dus kunnen zeggen dat ze het leuk hebben. Neem ik aan.

Een aantal dagen geleden hoorde ik in de gangen van de Hogeschool Utrecht een studiegenoot die op een “zieke party” was geweest. “Je had er bij moeten zijn man, het was echt aan.” Dat bevestigde mijn beeld van de nieuwe uitdrukking.

Mijn diepgravende onderzoek naar het gebruik, de verspreiding en vooral de houdbaarheid van helemaal aan is nog niet volledig afgerond, maar dat komt in de komende dagen nog wel. Het feit dat nog niemand in het openbaar deze vorm van spreken en schrijven heeft opgemerkt en het vervolgens via de media heeft uitgelegd, maakt dit stuk dus een soort klein primeur.

Hoe dan ook, ik vind het helemaal aan.

8 Reacties

 1. Tessa Vos 23 september 2013 Reply

  Schrijven is het leukste wat er is ๐Ÿ˜€

 2. Marco Mulder 23 september 2013 Reply

  Introductiekamp van de OPLEIDING? Blij dat ik een andere opleiding doe.. (met overigens gezellige introductiedagen waar we ook nog eens een studiepunt voor kregen)

 3. Iris Verhoeven 23 september 2013 Reply

  Dit blog is ook helemaal aan?:)

 4. Jelle Narold 23 september 2013 Reply

  Een leuker introkamp dan die van de SvJ ga je niet vinden, wijsneus.

 5. Dion Mebius 23 september 2013 Reply

  Clown.

 6. Dave Barneveld 24 september 2013 Reply

  Marco is duidelijk niet aan…

 7. Marcella Hessels 27 september 2013 Reply

  Dennis je loopt achter gast, ik ben dan wel bijna 30 maar ik zeg toch al 2 jaar dat het feest AAN is hoor

 8. Dennis Hoogeveen 30 september 2013 Reply

  Haha! Zou het dan leeftijdsgebonden zijn?

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *