Wat is er met Eva Jinek gebeurd?

Door Dennis Hoogeveen op 27 oktober 2014 in Blog
w0
k 0

“Alles wat zij bedenkt, wordt een goudmijn”, aldus Eva Jinek over Linda de Mol. Linda was zondagavond te gast bij JINEK, de wekelijkse talkshow van de voormalige nieuwslezeres, en zat daar volgens de introductie om twee redenen: ten eerste omdat ze “gouden handen” zou hebben, en ten tweede omdat haar familie te maken heeft met een afpersingszaak.

Wanneer je die twee redenen zou analyseren, kom je algauw tot de conclusie dat het uitnodigen van Linda de Mol voor niemand interessant is. De afpersingszaak is immers oud nieuws en het wonderbrein dat ze schijnt te hebben, is niets meer dan een schaamteloze promotie waar niemand beter van wordt.

Het is dan ook geen verrassing dat het gesprek weinig inhoud had. De enige actuele aanleiding voor het gesprek, de afpersingszaak, kon nauwelijks besproken worden “omdat het onderzoek gaande is”, en dus werd er al binnen vijf minuten overgeschakeld naar het promoten van Linda “Goudmijn” de Mol.

Het kende geen einde. We kregen een trailer te zien van Gooische Vrouwen 2.0, een stukje uit het archief van Ik hou van Holland en er kwam een aankondiging voor een soortgelijk programma op RTL4. Jinek: “Dat wordt vast heel gezellig.”

Wat is er gebeurd met Eva Jinek? Van de normaal zo scherpe, harde interviewster die tijdens Eén op Eén belangrijke personen stevig aan de tand voelde, is weinig meer overgebleven. Je kon haar in die tijd vergelijken met een journalistieke pitbull: een gedegen vooronderzoek doen, het juiste moment afwachten en na het toehappen niet zomaar meer loslaten. Dat is pas journalistiek.

Bij JINEK zat ik niet alleen constant naar de klok te kijken, maar vooral te wachten op een kritische vraag. In het gesprek met Linda (dat bijna 20 minuten duurde) kwam er welgeteld één kritische vraag voorbij: “Hoe kun je, met zoveel geld en bekendheid, nog zo goed weten wat het normale Nederlandse publiek leuk vindt?” Het antwoord van Linda was, vanzelfsprekend, een betoog over hoe normaal ze zelf gebleven was. “Ik maak gewoon wat ik zelf leuk vind.”

Maar Jinek bleef doorgaan. Linda zou een “alleskunner” zijn met een “magic touch”, en als ze dan alleen maar maakt wat ze zelf leuk vindt, was ze dan de ideale graadmeter? “Ja!” Antwoordde Linda gretig.

Ondertussen vroeg ik mij af waarom er geen borrelnootjes of wijn in de studio aanwezig was. Het interview liep, na 20 hele lange minuten, ten einde en Jinek sloot af. “Ik hoor het al, Linda. Jij bent nog lang niet klaar!” Die conclusie vat het interview misschien goed samen.

JINEK valt misschien het beste te beschrijven als een kruising tussen Humberto Tans RTL Late Night en het zoetsappige Linda’s Zomerweek. Een promotieprogramma voor nieuwe boeken, films, en ander materiaal waar geld mee te verdienen valt. Zonde, want ze kan meer. Het journaal presenteren bijvoorbeeld, of als waakhond in de journalistiek een scherp interview met Fleur Agema houden.

Maar daar is het format van JINEK niet naar. Jammer, want aan nog zo’n talkshow hebben we helemaal niets.

JINEK krijgt twee ballen op Dennis’ journalistiekmeter.
2ballen

Over de auteur

Dennis Hoogeveen
Dennis (1996) is freelance journalist, videomaker en researcher. Hij heeft een bovengemiddelde interesse voor internet, een neus voor misstanden en een liefde voor inhoudelijke satire. Deze website geeft een indruk van zijn werk, waar hij ook blogt over alles wat 'm bezighoudt.
Meer blogs lezen van Dennis Hoogeveen >

0 Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *