Recensie: Dionne Stax als ‘schermvrouw’

Door Dennis Hoogeveen op 19 maart 2015 in Blog, Journalistiekmeter, Recensie
w2
k 0

Herman van der Zandt was gisteren tijdens de Provinciale Statenverkiezingen niet te zien als schermman. De nieuwslezer heeft het stokje overgedragen aan Dionne Stax, iets wat televisiekijkend Nederland niet onopgemerkt is gebleven. Hoog tijd om Dionne ‘de schermvrouw’ te onderwerpen aan een recensie.

Om te beginnen: voor de functie van schermman of -vrouw gelden andere beoordelingscriteria dan journalistieke programma’s, teksten of andere producties. Degene die tijdens de verkiezingen de eer heeft om door politieke partijen te swipen en hippe animaties te voorzien van commentaar, kan natuurlijk niet vergeleken worden met andere, veel minder spannende, journalistieke baantjes.

De functie van schermvrouw of -man mag absoluut niet onderschat worden. Ga daar maar eens staan. Het urenlang voorlezen van saaie uitslagen en procentpunten, en dan ook nog eens iedere keer een origineel bruggetje vinden om terug naar de nieuwslezer te schakelen (met als dieptepunt: “Op naar Rob”), vereist nogal wat ervaring.

Gelukkig heeft de NOS met Dionne Stax een waar presentatietalent in huis, die ene keer dat ze in slaap viel tijdens het NOS-journaal even daargelaten.

Stax maakte aan het begin van de avond ondanks het veelvuldig oefenen toch nog een gespannen indruk. Ze haperde een aantal keer bij het voorlezen van de politieke partijen en het scherm deed lang niet altijd wat ze wilde, toch wel een essentiële onderdelen als je het mij vraagt.

Gelukkig werden die beginnersfoutjes ruimschoots gecompenseerd door haar jurk. Of broek. Of jumpsuit. Wat was het eigenlijk? Het zat in ieder geval strak.

Schermafbeelding 2015-03-19 om 03.16.17
Actiefoto van Dionne in gewaad.

Maar de zenuwen waren niet het enige probleem waar Dionne bij haar debuut tegenaan liep. Al vrij snel werd duidelijk dat ze meer energie had kunnen steken in haar voorbereiding. Om te beginnen had ze een betere naam moeten kiezen. Dionne Stax klinkt voor een presentatrice prima (en ook in het dagelijks leven voldoet de naam), maar als schermvrouw moet er een rijmend element inzitten of anderszins iets waarmee een lekkere oneliner kan worden gemaakt.

Herman de schermman deed het wat dat betreft toch een stuk beter. Dionne de schermvrouw, dat klinkt niet. En wat rijmt er in hemelsnaam op Stax? Dionne zou het op dat gebied beter doen bij een talkshow: “Tot straks, bij Stax!”, of: “Live voor omroep Max, is hier Dionne Stax”.

Eén van mijn twittervolgers kwam naar mijn mening met het beste alternatief: “Dionne de schermbom”. Voorwaarde is dan wel dat Dionne als Dion wordt uitgesproken, dus ideaal is het zeker niet. Jammer, gemiste kans.

Dan de uitstraling, want daar heeft Dionne toch zeker wel toegevoegde waarde. Al is het alleen maar om haar voorzichtige, tedere touch op het megascherm in de studio. Herman deed dat een stuk minder sexy; daar had je het idee bij dat hij dwars door het scherm ging slaan. Stax tikt de animaties door alsof ze rozenblaadjes uit het bloemenveld plukt. Ze heeft meer flair, allure, en nog meer eigenschappen die duur klinken maar weinig betekenen. De gemiddelde man zou zeggen dat ze mooi is, maar ik ben hier bezig met een op feiten gebaseerde recensie dus ik laat mij niet verleiden tot zulke waardeoordelen.

Overigens blijft het scherm van de NOS een vreemd ding met rare animaties en geluidseffecten die net te laat starten en te langzaam overvloeien, maar dat even terzijde.

Is Herman dan al na één verkiezing verslagen? Vergeten we hem zo snel? Nee, want Dionne kan nog een hoop van hem leren. Zijn droge humor en onverwachte opmerkingen sleepten de kijker normaal gesproken door de hele uitzending heen, tot in de late uurtjes als de laatste gemeenten hun stemmen geteld hadden. Dionne bleef echter de hele avond dezelfde glimlach, toon en uitstraling houden. Knap, maar we snakten naar wat lucht in de studio.

Dionne Stax als schermvrouw krijgt vier ballen op Dennis’ journalistiekmeter
4ballen

Over de auteur

Dennis Hoogeveen
Dennis (1996) is freelance journalist, videomaker en researcher. Hij heeft een bovengemiddelde interesse voor internet, een neus voor misstanden en een liefde voor inhoudelijke satire. Deze website geeft een indruk van zijn werk, waar hij ook blogt over alles wat 'm bezighoudt.
Meer blogs lezen van Dennis Hoogeveen >

2 Reacties

 1. Marco 20 maart 2015 Reply

  Beetje ondergewaardeerd hoor. Dat scherm schijnt wel heel lastig te bedienen zijn!

  • Author
   Dennis 12 oktober 2015 Reply

   Vier ballen is niet weinig hoor, Marco 😉

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *